پتینه کاری از پرطرفدارترین رشتههای طراحی دکوراسیون داخلی و زیبا سازی فضا میباشد که به عنوان جایگزینی برای رنگ آمیزی مطرح میگردد. به دلیل جذابیتی که در محل زندگی یا محل کار ایجاد میشود، حس دوست داشتنی را فراهم مینماید. در این مقاله از سایت هنر ایرانی، قصد داریم تا راجع به نکات مهم و کاربردی هنر پتینه کاری، انواع پتینه کاری و تفاوت پتینه با رنگ آمیزی و نقاشی را بیان نماییم.
پتینه کاری چیست؟
پتینه کاری به اجرای طرحها و بافتهای مختلف بر روی سطوح گفته میشود. این بافتها با استفاده از رنگهای دکوراتیو و ابزارهایی خاص مانند اسفنج، ورق تزئینی و پارچه قابل اجرا است. پتینه کاری در واقع یکی از تکنیکهای نقاشی است و در واقع هنری است که تکنیکهای خوردگی و کهنگی را به کمک رنگهای متنوع و طرحهای خاص بر روی اشیا مختلف خلق مینماید. هنر پتینه کاری، از جلوه بصری بسیاری برخوردار است و مورد توجه همگان قرار میگیرد. ممکن است پتینه کاری با کهنه کردن اشتباه گرفته شود اما لازم است بگوییم پتینه کاری تنها تکنیک کهنه کردن نیست بلکه هدف از اجرای پتینه، ایجاد بافتهای متفاوت و متنوع بر روی بخشها و سطوح مد نظر است.
پتینه کاری تنها برای ساختمانهای مسکونی کاربرد ندارد بلکه بر روی انواع ساختمانهای اداری و تجاری نیز قابلیت اجرا دارد. پتینه در واقع زیر مجموعه نقاشی ساختمان است که با اجرای آن میتوان یک فضای منحصر به فرد را ایجاد نمود.
توصیه میشود از پتینه برای قسمت هایی خاص از دیوار استفاده نمایید و استفاده افراطی از این هنر از زیبایی آن میکاهد.
کاربرد پتینه کاری در ساختمان
پتینه کاری در ساختمان، نوعی از نقاشی ساختمان است با این تفاوت که از کاربردهایی فراتر از نقاشی ساختمان برخوردار است. به عنوان نمونه در پتینه کاری، علاوه بر اینکه رنگ سقف یا دیوار را تغییر میدهیم، بافت ظاهری این بخشها از ساختمان نیز تغییر میکند.
پتینه کاری به دلیل ماندگاری و مقاومت بالایی که دارد، برای اماکنی همچون ساختمانهای مسکونی، مراکز تجاری، بیمارستانها و مراکز درمانی، پاساژها و... کاربرد دارد. پتینه به دلیل دوام بالایی که دارد، به نسبت رنگ و نقاشی، ماندگاری بالایی دارد و تا چند سال نیازی به ترمیم نخواهد داشت. پتینه کاری در ساختمان مسکونی برای اتاق خواب و پذیرایی قسمت دیوار پشت تلویزیون بسیار متداول است. پتینه کاری دیوار، پتینه کاری سقف، پتینه کاری ستون از جمله سطوح پرکاربرد برای خلق یک فضای بسیار زیبا میباشد.
پتینه دیوار
یکی از مهم ترین استفاده از هنر پتینه کاری، اجرای طرح های زیبا و دلنشین بر روی دیوار است. پتینه دیوار را می توان در رنگ و نقش دلخواه به اجرا درآورد و هیچ محدودیتی در اجرای این هنر وجود ندارد. عده ای از پتینه دیوار به عنوان نقاشی دیواری نما می برند.
پتینه سقف
پتینه سقف نیز همانند پتینه دیوار است و با استفاده از روشهای مختلف میتوان این کار را انجام داد. استفاده از رنگ، پارچه و اسفنج از روشهای رایج برای پدید آوردن طرح های زیبا بر روی سقف دیوار می باشد. تناسب بین رنگ سقف و رنگ پتینه بسیار مورد اهمیت است.
انواع پتینه کاری
پتینه بر اساس سبک و نحوه اجرای آن دارای انواع مختلفی میباشد. از سبکهای اجرایی پتینه کاری میتوان به این موارد اشاره نمود:
- پتینه کلاسیک
- پتینه مدرن
- پتینه آنتیک کاری
- کهنه کاری
- پلاستر و برجسته
به دلیل تکنیکهای مختلفی که در اجرای پتینه وجود دارد، مدلهای مختلفی از پتینه نیز ایجاد شده است. هر یک از این مدلها برحسب نوع سلیقه مشتری و سبک دیزاین فضای مد نظر، اجرا میگردد. انواع مدلهای پتینه کاری عبارت است از:
- پتینه طرح آجر
- پتینه طرح سنگ
- پتینه طرح بتن
- پتینه طرح چوب
- پتینه طرح سنگ مرمر
- پتینه طرح کاهگل
- پتینه طرح ابر و باد
- پتینه طرح چرم
- پتینه طرح گل
- پتینه طرح فرشته
مزایای پتینه کاری چیست؟
- از مقاومت بالایی برخوردار است.
- بر روی هر سطحی قابلیت اجرا دارد.
- نیاز به زیر سازی ندارد.
- از جذابیت خاصی برخوردار است.
- هر طرحی را که در ذهنتان دارید را توسط پتینه میتوانید اجرا نمایید.
- در صورت آسیب دیدن، به راحتی مرمت میشود.
- نسبت به رنگهای روشن، دیرتر کثیف میشود.
پتینه برای سطوحی که صاف و صیقلی نیستند، بسیار مناسب است. اما اگر میخواهید برای این سطوح از رنگ آمیزی استفاده نمایید باید به خوبی بتونه کاری شوند؛ تا رنگ نمایی زیبا داشته باشد.
تفاوت پتینه کاری با نقاشی ساختمان در چیست؟
پتینه به عنوان جایگزین مناسبی برای رنگهای ساختمانی است و باتوجه به بافتی که دارد در برابر رطوبت، نور خورشید و... از مقاومت بالایی برخوردار است. پتینه را میتوان بهترین رنگ در صنعت ساختمان سازی معرفی نمود.
پتینه به نسبت رنگ پلاستیک و روغنی از دوام و ماندگاری بالاتری برخوردار است و همین امر سبب رونق زیاد استفاده از پتینه در انواع محیطها گردیده است. با استفاده از پتینه میتوانید انواع طرحها و رنگهای مختلف هنری را بر روی دیوار، سقف، گچبری و... اجرا نمود.
قیمت پتینه کاری
پتینه به نسبت موادی که برای نقاشی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد از هزینه مقرون به صرفهتری برخوردار است. به طور کلی هزینه پتینه به مواردی همچون جنس مواد اولیه، متراژ مورد نظر، نوع سختی اجرا و... بستگی دارد.
اجرای پتینه به نسب رنگ آمیزی و کاغذ دیواری بسیار به صرفه است از این رو در اکثر پروژهها و ساختمانها از پتینه استفاده میشود. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره راجع به قیمت پتینه با مشاوره مجموعه هنر ایرانی در ارتباط باشید.
خدمات و مطالب مشابه:
پتینه میکروسمنت، پتینه ایتالیایی، پتینه دیوار پشت تلویزیون، پتینه طرح سنگ مرمر